null

Helsingin aikuisopisto

Kielet Haku
På svenska In English

Kurssi-ilmoittautuminen

 • Kurssi-ilmoittautuminen astuu voimaan, kun kurssimaksu on maksettu. Jos jätät kurssimaksun maksamatta, ilmoittautuminen raukeaa ja menetät paikkasi. Tästä ei lähde opiskelijalle erillistä muistutusta.
 • Kun ilmoittaudut kurssille, hyväksyt, että opisto voi muuttaa lähiopetuksen poikkeustilanteessa etäopetukseksi.
 • Ilmoittautuessasi kurssille annat opistolle luvan lähettää tietoa kurssiasi koskevista asioista tekstiviestillä tai sähköpostitse. Postitamme sinulle opiston painetun kurssiohjelman kahden kauden ajan.

Miten maksan kurssin?

 • Kurssiverkkokaupassa voit maksaa verkkopankissa, maksukortilla, Mobilepaylla tai eduilla.
 • Voit maksaa myös sähköisillä liikunta- ja kulttuurieduilla Eazybreak, Edenred, ePassi ja Smartum. Ilmoittaudu ensin kurssille ja maksa kurssi sen jälkeen eduntarjoajan verkkosivuilla tai mobiilisovelluksessa. Lähetä kuva tai kuitti maksusta osoitteeseen toimisto@helao.fi. Eduilla ei voi maksaa kieli- ja verkkokursseja, viini- ja ruokakursseja tai avoimen yliopiston opintoja.
 • Jos haluat maksaa myöhemmin tai erissä, ilmoittaudu kurssille sähköpostitse toimisto@helao.fi ja sovi toimiston kanssa maksusuunnitelmasta.
 • Jos työnantajasi maksaa kurssin, ilmoita toimistoon laskutusosoite. Laskutuslisä on 5 euroa.

Kurssi-ilmoittautumisen peruuttaminen

Jos haluat perua ilmoittautumisesi, ilmoita siitä sähköpostilla opiston toimistoon osoitteeseen toimisto@helao.fi.

Jos perut ilmoittautumisesi viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkamista,

 • palautamme verkkopankissa, maksukortilla tai MobilePaylla maksetun kurssimaksun.
 • voimme yleensä palauttaa Eazybreakilla, Edenredillä, ePassilla tai Smartumilla maksetun kurssimaksun etutilille, jos peruminen ja maksu on tehty saman vuoden aikana.
 • voimme siirtää kurssimaksun toiselle kurssille.

Emme palauta kurssimaksua, jos

 • perut kurssin alle 7 päivää ennen kurssin alkua
 • olet ilmoittautunut, mutta et saavu kurssille
 • keskeytät kurssille osallistumisen.

Huom! Katso myös Avoimen yliopiston opintojen info ja ilmoittautumisen peruuttaminen.

Voiko opisto perua kurssin?

Opisto voi perua kurssin, jos kurssille ei ole tarpeeksi ilmoittautuneita kaksi arkipäivää ennen kurssin alkamista.

Ilmoitamme sinulle asiasta tekstiviestillä ja sähköpostilla.

 • palautamme verkkopankissa, pankki- tai luottokortilla tai MobilePaylla maksetun kurssimaksun.
 • voimme yleensä palauttaa Eazybreakilla, Edenredillä, ePassilla tai Smartumilla maksetun kurssimaksun etutilille, jos peruminen ja maksu on tehty saman vuoden aikana.
 • voimme siirtää kurssimaksun toiselle kurssille.

Mitä jos opisto keskeyttää lähiopetuksen tai kurssin?

Jos opisto joutuu keskeyttämään alkaneen lähiopetuksen ylivoimaisen esteen vuoksi, kurssi jatkuu etäopetuksena. Jos etäopetus ei ole mahdollista, kurssi siirretään toiseen ajankohtaan tai keskeytetään kokonaan. Jos kurssi keskeytetään, opisto ei palauta kurssimaksua, vaan opiskelija voi käyttää kurssimaksun johonkin toiseen kurssiin.

Kurssi-info

Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

Mitä Helsingin aikuisopistossa voi opiskella?

Helsingin aikuisopisto on kaikille avoin kansalaisopisto, oppimisen ja hyvinvoinnin keskus Etu-Töölössä. Yli 1 000 kurssin tarjontaan kuuluu mm. kieliä, liikuntaa ja tanssia, taiteita ja kädentaitoja, elämän- ja ihmissuhdetaitoja, viestintätaitoja sekä avoimen yliopiston ja Finnish Courses -opintoja. Koko lukukauden tai lyhimmillään yhden päivän kursseja järjestetään arkisin ja viikonloppuisin, aamu-, päivä- ja ilta-aikaan.

Liikunta, tanssi ja hyvinvointi

Liikunta ja tanssi ovat iso koulutuskokonaisuus. Kurssit toteutetaan opistotalolla Runeberginkadulla ja liikuntatiloissa Annankatu 29 B:ssä.

Liikuntakursseja on sekä alkajille että jo lajeja pidempään harrastaneille.

Kauneudenhoitoalueen kursseilla on mahdollisuus perehtyä kasvoja kohottavaan jumppaan ja joogaan, opetella meikkausta tai valmistaa luonnonmukaista kosmetiikkaa.

Hyvinvointi- ja terveysalueella voi opiskella esimerkiksi Alexander-tekniikkaa, parihierontaa, rentoutusta ja meditaatiota.

Kielet

Helsingin aikuisopistossa voit opiskella jopa 18:aa eri kieltä. Valittavanasi on arabia, englanti, espanja, hollanti, italia, japani, kiina, korea, kroatia, latina, persia, portugali, puola, ranska, ruotsi, saksa, suomi, venäjä tai viro.

Tarjoamme runsaasti eritasoisia kursseja alkeista edistyneisiin tasoihin. Kurssien sisällöt vaihtelevat mm. yleiskursseista matkailuaiheisiin, keskustelukursseista työelämän tarpeisiin sekä tutkintoihin tähtääviin kursseihin englannissa ja ruotsissa. Joillakin kursseilla voit opiskella myös osittain tai kokonaan etänä verkossa. Koronarajoitusten ollessa voimassa kaikki vieraiden kielten kurssit ovat etäkursseja Zoomin kautta.

Kielten kursseilla painotus on suullisissa kommunikaatiotilanteissa, kieliopillista pohjaa ja kulttuuria unohtamatta. Monipuoliset opiskelumenetelmät, modernin opetusteknologian tuki opetuksen havainnollistajana sekä kannustavat ja motivoivat opettajat innostavat käyttämään kieltä rohkeasti.

Opintoneuvonta tarjoaa sinulle aina apua oikean tason ja kurssityypin löytämiseksi esimerkiksi silloin, kun aiemmista kieliopinnoistasi on aikaa ja valinta on haastavaa. Opinto-ohjelmassamme on käytössä Yleiseurooppalaisen viitekehyksen (EU) mukaiset taitotasomerkinnät. Tarvittaessa myös kurssin vaihtaminen on aina mahdollista.

Suomen kielen kurssit

Suomen kielen kurssit järjestetään Helsingin aikuisopistossa Runeberginkadulla. Kurssit ovat avoimia kaikille suomen kielen opiskelusta kiinnostuneille. Niitä järjestetään päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Kurssit kokoontuvat 1–5 kertaa viikossa. Helsingin aikuisopistossa on tarjolla alkeistason, perustason (A1.1-A1.3), keskitason (B1-B2) ja ylimmän tason (C1-C2) suomen kielen kursseja. Alkeistason ABC-kurssit ovat luku- ja kirjoitustaidon kursseja niille, jotka haluavat oppia kirjoittamaan ja lukemaan latinalaisia kirjaimia. Muiden kurssien tasoluokitukset (A1.1-C2) perustuvat Yleiseurooppalaiseen viitekehykseen (Common European Framework CEF, Kielitaitotasojen yleiskuvaukset). Tarjolla on useita perustason alkeis- ja jatkokursseja, keskitason ja ylimmän tason kursseja sekä erityiskursseja.

Kurssien opetuskieli on yleensä suomi, mutta joillakin kursseilla voidaan käyttää tarvittaessa apukieliä, tavallisesti englantia tai venäjää. Kursseilla tähdätään käytännön kielitaidon saavuttamiseen. Opetusmateriaalit ja -menetelmät vaihtelevat niin, että kukin voi löytää itselleen sopivaa koulutusta. Opisto järjestää myös suomen kielen yleisiä kielitutkintoja (keskitason) ja monenlaisia YKI-harjoituskursseja suomen kielen yleiseen kielitutkintoon. Intensiiviset kurssit sopivat niille opiskelijoille, jotka TE-toimisto hyväksyy omaehtoisesti kotoutumistuella opiskeleviksi. Opiskelija voi kysyä ennen kurssin alkua omasta työ- ja elinkeinotoimistostaan, voiko hän saada ns. rinnastuksen eli päätöksen opiskella omaehtoisesti kotoutumistuella. Kursseilla on lähiopetusta 15-25 oppituntia ja lisäksi kotitehtäviä on vähintään 5 tuntia viikossa. Opisto järjestää myös maahanmuuttajille TEM:n rahoittamaa kotoutumiskoulutusta, jonne hakeudutaan TE-toimiston kautta. Helsingin aikuisopiston kursseille voi hakeutua joustavasti pitkin vuotta.

Taiteet, musiikki ja ilmaisu

Kuvalliset taiteet ja taidot

Kuvallisten taiteiden ja taitojen kokonaisuuteen kuuluu mm. ikebana, kalligrafia ja kuosisuunnittelu, kuvataidetta lapselle ja aikuiselle, maalaus, piirustus, taideterapian menetelmät, grafiikka, kuvitus ja digitaide, valokuvaus, kudonta, neulonta, ompelu ja puutyöt. Tarjolla on intensiivi- ja lyhytkursseja, päiväkursseja sekä tutustumiskursseja.

Musiikki

Musiikin kokonaisuudessa voi opiskella mm. pianonsoittoa, kitaransoittoa, klassista ja pop-jazz-laulua, laulun taitoa, luovaa laulua, yhteislaulua, kuorolaulun perusteita tai laulaa neljässä eri kuorossa.

Teatteri, ilmaisu ja kirjoittaminen

Kokonaisuudessa on sekä esittävää ilmaisua, erityisesti improvisaatiota, josta on olemassa sekä alkeiskursseja että jo pidempään improvisaatiota harrastaneille soveltuvia kursseja. Kirjoittajakursseja on useita: verkossa tapahtuva kirjoittajakoulutus on ollut erittäin suosittu, myös elokuvakäsikirjoituskurssi ja erilaiset elämäkertakirjoittajakurssit ovat olleet pidettyjä. Kirjoittajakurssit soveltuvat parhaiten vähän jo kirjoittaneille.

Ihminen, yhteiskunta ja luonto

Elämäntaito ja ihmissuhteet

Elämäntaitoaineisiin kuuluu muun muassa NLP-kursseja, itsemyötätuntokursseja ja logoterapiaa. Kaikille soveltuvilla kursseilla on mahdollisuus lisätä omaa itsetuntemustaan, vuorovaikutustaitojaan ja muiden ihmisten ymmärtämistä. Elämäntaitoaineisiin kuuluvat myös erilaiset kulttuurituntemuskurssit ja hyvinvointikurssit. Ideana onkin, että opiskelija löytää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kursseilta.

Luonto, ympäristö ja veneily

Veneilijät voivat opiskella ja suorittaa vanhan laivuritutkinnon korvaavan Navigointi-kurssin ja Cevni-tutkinnon. Lisänä veneilyn perusteita ja VHF-radion käyttöä. Suosittu Tähtäimessä Huippuvuoret -kurssi valmentaa vaeltamiseen arktisilla alueilla. Kursseilta voi myös saada vinkkejä puutarhaan tai kukkienhoitoon.

Historia ja kulttuuri

Eri kulttuurien tuntemusta lisäävät kurssit ovat olleet suosittuja. Kursseilla on mahdollisuus tutustua esimerkiksi japanilaiseen teekulttuuriin syntyperäisen teeseremoniaohjaajan kanssa tai Italian viinialueisiin pienten maistiaisten kera. Myös sukututkimusta on tarjolla.

Digi- ja työelämätaidot

Tietotekniikka

Opistossa järjestetään laaja-alaista tietotekniikan perus- ja jatkokoulutusta. Kurssitarjontaan kuuluu Adobe-ohjelmistopaketin sovellukset PhotoShop, InDesign, Dreamweaver ja Illustrator. Lisäksi kursseja järjestetään mm. Wordpress- ja muiden ohjelmien käytöstä, sekä oman blogin ylläpidosta. Tarvittaessa voimme tarjota ATK-ajokortti-koulutusta sekä maksupalvelukoulutuksena Office-ohjelmistopaketin ohjelmien koulutusta.

Yritystalous

Kirjanpidon kursseja järjestetään iltaisin ja viikonloppuisin. Kursseilla opiskellaan nykyaikaista käytännön kirjanpitoa sekä perehdytään kirjanpito-ohjelmaan, asunto-osakeyhtiön, yhdistyksen ja pienen yrityksen kirjanpitoon. Lisäksi käydään läpi eri yhtiömuotojen verotus ja arvonlisävero.

Avoimen yliopiston opinnot

Järjestämme avoimen yliopiston opintoja yhteistyössä suomalaisten yliopistojen kanssa. Avoin yliopisto on kaikille avoin iästä tai koulutuksesta riippumatta. Se tarjoaa tilaisuuden yliopisto-opiskeluun tutustumiseen tai välivuoden hyödyntämiseen. Opinnoista voit saada valmiuksia valintakokeisiin. Avoimen yliopiston väylä voi olla reitti tutkinto-opiskelijaksi.

Avoin yliopisto tarjoaa myös mahdollisuuden osaamisen vahvistamiseen tai sen päivittämiseen työelämän tarpeisiin. Avoimen yliopiston opinnoilla voit ylläpitää ammattitaitoasi tai päästä uuden uran alkuun. Opinnot suunnitellaan niin, että ne on mahdollista suorittaa joustavasti työn ohessa.

Helsingin aikuisopiston monipuolisessa avoimen yliopiston opintojen tarjonnassa on useita perusopintokokonaisuuksia, kuten esimerkiksi kauppatieteiden sekä terveyden ja hyvinvoinnin alueelta. Opintoja on mahdollista suorittaa eri tavoin: lähiopetuksena, monimuoto-opintoina tai verkko-opintoina. Tarjoamme opintoneuvontaa puhelimitse, sähköpostitse tai henkilökohtaisen tapaamisen muodossa.

Ajankohtaista

 • 1105315 Kesäkurssi - Summer Course

  Aikuisbaletti alkeet kesäkurssi

  Kurssimaksu: 39,00 €
  Opettaja: Susanna Nurminen
  Paikka: Liikunta 507, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Syyslukukausi: 17.8.2021 - 19.8.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 12.2.2021 10.00
  Paikkoja: 14
  kurssilla on tilaa
 • 1101005 Maistiaiskurssi

  Aikuisten bändi - maistiaiskurssi

  Kurssimaksu: 20,00 €
  Opettaja: Eemeli Männistö
  Paikka: Musiikki 523, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 2,00    Syyslukukausi: 30.8.2021 - 30.8.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 31.5.2021 10.00
  Paikkoja: 10
  kurssilla on tilaa
 • 1105330 Kesäkurssi - Summer Course

  Argentine Tango Beginners Summer Course

  Kurssimaksu (pari): 158,00 €
  Opettaja: Nadia Tapia Navarro
  Paikka: Liikunta 507, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 8,00    Syyslukukausi: 16.8.2021 - 25.8.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 12.2.2021 10.00
  Paikkoja: 7
  kurssilla on tilaa
 • 1302010 Uusi kurssi

  Kulttuurikävelyjä Helsingissä 1 - Kieltolaki

  Kurssimaksu: 21,00 €
  Opettaja: Helsinki-ja matkaopas Jonna Martikainen
  Paikka: Retkipäivä, ei opistolla
  Tunteja: 2,67    Syyslukukausi: 19.8.2021 - 19.8.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 31.5.2021 10.00
  Paikkoja: 16
  kurssilla on tilaa
 • 1302003 Kesäkurssi - Summer Course

  Kulttuurikävelyjä Kruunuhaassa: Kruunuhaan Jugend

  Kurssimaksu: 16,00 €
  Opettaja: Helsinki-ja matkaopas Tuula Pohjolainen
  Paikka: Retkipäivä, ei opistolla
  Tunteja: 2,00    Syyslukukausi: 29.8.2021 - 29.8.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 31.5.2021 10.00
  Paikkoja: 20
  kurssilla on tilaa
 • 1302001 Kesäkurssi - Summer Course

  Kulttuurikävelyjä Töölössä 1: Hietaniemen hautausmaa – Suomi 1900-luvulla

  Kurssimaksu: 16,00 €
  Opettaja: Helsinki-ja matkaopas Tuula Pohjolainen
  Paikka: Retkipäivä, ei opistolla
  Tunteja: 2,00    Syyslukukausi: 18.8.2021 - 18.8.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 31.5.2021 10.00
  Paikkoja: 20
  kurssilla on tilaa
 • 1101023

  Opi komppaamaan kitaralla - tiiviskurssi

  Kurssimaksu: 45,00 €
  Opettaja: Roni Seppänen
  Paikka: Musiikki 523, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 4,00    Syyslukukausi: 25.8.2021 - 1.9.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 31.5.2021 10.00
  Paikkoja: 10
  kurssilla on tilaa
 • 1201008 Intensiivinen kurssi - Intensive course

  Suomi intensiivi-startti 1 / 4 / Intensive Start to Finnish 1 / 4

  Kurssimaksu (sisältää opetusmateriaalit): 280,00 €
  Opettaja: FM Johanna Hirvensalo, MA
  Paikka: Auditorio 160/161, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 56,00    Syyslukukausi: 1.9.2021 - 23.9.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 31.5.2021 10.00
  Paikkoja: 20
  kurssilla on tilaa
 • 1105348 Uusi kurssi

  Tanssi-improvisaatiotyöpaja & opettajien esitys

  Kurssimaksu: 69,00 €
  Opettaja: Iiris Raipala ja Nadja Pärssinen
  Paikka: Liikunta 507, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 7,00    Syyslukukausi: 28.8.2021 - 29.8.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 31.5.2021 10.00
  Paikkoja: 11
  kurssilla on tilaa
 • 1202003 Intensiivinen kurssi - Intensive course

  Työelämän ruotsia

  Kurssimaksu: 94,00 €
  Opettaja: FM Bodil Wadenström
  Paikka: Opetustila 412, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 18,00    Syyslukukausi: 25.8.2021 - 29.9.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 31.5.2021 10.00
  Paikkoja: 20
  kurssilla on tilaa
 • 1201038P Ilmainen kurssi Tälle kurssille ei voi ilmoittautua netin kautta

  Työtä kohti - suomen kieltä, ohjausta ja työharjoittelu

  Paikka: Helsingin aikuisopisto (katso infotaulusta), Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Syyslukukausi: 16.8.2021 - 17.12.2021
  Paikkoja: 18
  kurssilla on tilaa
 • 1101136

  Ukulelensoiton iltapäivä - alkeet

  Kurssimaksu: 45,00 €
  Opettaja: Roni Seppänen
  Paikka: Musiikki 523, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 4,00    Syyslukukausi: 25.8.2021 - 1.9.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 31.5.2021 10.00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa