Helsingin aikuisopisto

Kielet Haku
På svenska In English

Tervetuloa Helsingin aikuisopistoon, oppimisen ja hyvinvoinnin keskukseen, joka on yksi maan suurimmista yksityisistä kansalaisopistoista. Yli tuhannen kurssin monipuoliseen tarjontaamme kuuluu mm. liikuntaa ja tanssia, kieliä, taiteita ja kädentaitoja, elämän- ja ihmissuhdetaitoja, digi- ja työelämätaitoja sekä Finnish courses- ja avoimen yliopiston opintoja. 

Painetun kurssiohjelman voit noutaa opistolta ja muista opetuspaikoista sekä pääkaupunkiseudun kirjastoista.

Kurssi-ilmoittautuminen

 • Tutustu kurssitarjontaan Kurssit-painikkeesta. Voit myös hakea kurssia tai opettajaa Hae-ruudussa. Saadaksesi tarkempaa tietoa kurssin sisällöstä valitse Lisätietoa. Ota tarvittaessa yhteys opintoneuvontaan
 • Jatka ilmoittautumiseen. Voit valita ostoskoriin useampia kursseja ja maksaa ne yhdellä kertaa.
 • Jos jäät varasijalle, älä maksa kurssia vielä, vaan odota vahvistusta kurssipaikasta toimistolta. Kurssipaikkoja vapautuu usein, joten varasijalle kannattaa jäädä.
 • Maksa kurssisi ilmoittautumisen yhteydessä verkkopankissa tai toimistolla. Voit siirtää eräpäivää tarvittaessa ottamalla yhteyttä toimistoon. Lue lisää maksamisesta ja eduista.
 • Ilmoittautumisen päätteeksi saat vahvistuksen näytölle ja sähköpostiisi. 
 • Kurssille voit ilmoittautua myös toimistolla tai sähköpostitse toimisto@helao.fi, jolloin kurssi-ilmoittautumisesi astuu voimaan saatuasi vahvistusviestin toimistolta. Tarvitsemme sähköposti-ilmoittautumiseen seuraavat tiedot: nimi ja sukunimi, syntymäaika, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Kurssin maksaminen

 • Kurssimaksu on maksettava ilmoittautumisen yhteydessä tai viimeistään ennen kurssin alkua, ellei toimiston kanssa ole sovittu muuta. Jos haluat sopia uuden eräpäivän, ole yhteydessä toimistoon. 
 • Verkossa: oma verkkopankki, luottokortti sekä liikunnan ja taiteiden kurssien kohdalla Smartum-verkkomaksu, Eazybreak, MobilePay ja ePassin verkkomaksu. ePassilla voit maksaa myös soittamalla toimistoon. 
 • Toimistossa: pankkikortti, VISA, EuroCard, MasterCard, Visa Electron tai Maestro sekä Smartum, ePassi, Tyky-setelit ja Edenred-kortti. 
 • Kulttuuriedulla voit maksaa kaikkia muita kurssivalikoimamme kursseja paitsi kieli-, verkko- tai viini- ja ruokakursseja. Liikuntaedulla voit maksaa liikunnan ja tanssin kursseja.
 • Kulttuuri- ja liikuntaedulla maksettua kurssimaksua ei palauteta. Tämän vuoksi voit sopia toimiston kanssa, että maksat kurssin sitten, kun sen alkaminen on varmistunut.
 • Smartum-verkkopalvelussa voit maksaa Smartum Saldolla. Etsi haluamasi harrastepaikka käyttökohdehausta Smartumin sivulta. Valitse avoin maksu kohdasta ”Katso tarkemmat tiedot”. Syötä maksun tiedot ”Avoin maksu” -kenttään, ja maksa palvelu kirjautumisen jälkeen. Smartum lähettää sinulle maksutositteen sähköpostiisi. Lähetä kuitti sähköpostitse toimistoon toimisto@helao.fi
 • Sportti- ja Kulttuuripassilla voit maksaa verkkopalvelussa. Kirjaudu omilla tunnuksillasi verkkopalveluun. Valitse verkkomaksut. Seuraa ohjeita verkkomaksun suorittamiseksi. 
 • ePassilla voit maksaa soittamalla Helsingin aikuisopiston toimistoon. Anna matkapuhelinnumerosi, sillä sinut tunnistetaan sen perusteella. Kerro kurssin tiedot, jolle olet ilmoittautunut. Saat maksusta tekstiviestikuitin puhelimeesi.

Kurssin alkaminen

 • Opisto ei lähetä erillistä ilmoitusta ennen opetuksen alkua. Tarkista kurssin alkamis- ja päättymispäivä verkkosivuilta kurssin kohdalta tai painetusta esitteestä. 
 • Kurssit järjestetään Helsingin aikuisopistolla osoitteessa Runeberginkatu 22-24, jos osoitetta ei ole kurssin kohdalla erikseen mainittu. Tarkista luokan numero sisääntuloaulan monitorista.
 • Jos sinulla on liikuntarajoite, ota yhteyttä vahtimestariin.
 • Opistolla ei ole vartioituja vaatteiden ja tavaroiden säilytystiloja eikä parkkipaikkoja opiskelijoille. Opistolla ei ole myöskään vakuutusta opiskelijoille.
 • Liikuntatiloissa on valmiina kurssilla tarvittavat välineet, mikäli kurssin esittelytekstissä ei ole muuta mainittu. Kaikissa liikuntapaikoissa on jumppa- tai jooga-alustat. 
 • Poissaolot liikunnan ja tanssin viikkotunneilta voit korvata opettajan ohjeiden mukaan, lue tarkemin.  
 • Yhden oppitunnin (t) pituus on 45 minuuttia. Oppitunteja ei järjestetä arkipyhinä.

Kurssi-ilmoittautumisen peruminen

 • Kurssi-ilmoittautuminen on sitova. Mikäli kuitenkin joudut syystä tai toisesta peruuttamaan kurssisi, se onnistuu maksutta alla mainittujen peruutusehtojen puitteissa ottamalla yhteyttä toimisto@helao.fi. Peruminen ei ole mahdollista puhelimitse.
 • Palautamme peruutusehtojen mukaisen osuuden kurssimaksusta tilille saatuamme tilinumeron IBAN-muodossa. Perimme peruutusehtojen mukaisen osuuden kurssimaksusta, mikäli kurssia ei ole maksettu tai peruttu ehtojen mukaisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia.
 • Jos kurssi on maksettu käyttäen Smartumia, Tykyä tai Edenrediä, maksua ei voida palauttaa, mutta summan voi käyttää jonkin toisen kurssin maksamiseen. Jos kurssi on maksettu ePassilla, maksu voidaan palauttaa opiskelijan saldolle, mikäli peruutus tapahtuu saman kalenterivuoden aikana kuin maksu on suoritettu. Jos peruutus tapahtuu seuraavana vuonna, opiskelija voi siirtää maksun johonkin vastaavaan kurssiin.

Peruutusehdot ovat seuraavat:

 • Kurssipaikan voi perua maksutta 7 päivää ennen kurssin alkua. Jos kurssimaksu on maksettu, summa palautetaan kokonaisuudessaan.
 • Opisto perii koko kurssimaksun, jos opiskelija peruuttaa kurssin alle 7 päivää ennen sen alkamista, tai jos et peru kurssia ja kurssipaikka jää käyttämättä.
 • Kurssimaksu palautetaan kokonaisuudessaan opiskelijalle, jos opisto peruuttaa kurssin ennen sen alkamista. Kurssi toteutuu, mikäli osallistujaminimi on täyttynyt 5 arkipäivää ennen kurssin suunniteltua alkamispäivää.
 • Mikäli opisto joutuu keskeyttämään alkaneen lähiopetuksen jonkun ylivoimaisen esteen* vuoksi, kurssi jatkuu etäopetuksena. Jos etäopetus ei ole mahdollista, kurssi siirretään toiseen ajankohtaan tai keskeytetään kokonaan. Jos kurssi keskeytetään, opisto ei palauta kurssimaksua, vaan opiskelijalle myönnetään lahjakortti opistolle.

*) Kurssimaksujen palauttaminen ylivoimaisen esteen tilanteessa: Ylivoimainen este (force majeure) tarkoittaa sellaista osapuolelle ilmaantunutta yllättävää ja ennalta arvaamatonta tapahtumaa, joka estää sopimuksenmukaisen suorituksen tekemisen. Ylivoimainen este on aina sen kohdanneelle sellainen tapahtuma, johon ei voi valmistautua. Ylivoimainen este voi olla esimerkiksi sota, kulkutauti, luonnonmullistus tai viranomaisen antama kielto tai määräys. Koronatilanne voi aiheuttaa edellä kuvatun kaltaisen force majeure -tilanteen. Koronapandemian aikana kansalaisopisto noudattaa terveysviranomaisten sekä AVI:n ohjeistuksia lähiopetuksen järjestämisessä. Mikäli lähiopetuksen toteuttamiseen tulee rajoituksia viranomaistaholta, voidaan opetus siirtää etäopetukseksi rehtorin päätöksellä. Opetuskertoja voidaan myös siirtää toteutettavaksi myöhempänä ajankohtana. Mikäli kurssi jatkuu etäopetuksena tai lähiopetus toteutetaan myöhempänä ajankohtana, ei kurssimaksun palautuksille ole perusteita. Mikäli kurssi ei ole siirrettävissä etäopetukseksi tai lähiopetusta ei voida toteuttaa myöhempänä ajankohtana, opiskelija saa opistolta lahjakortin, joka vastaa toteutumatta jääneiden opetuskertojen osallistumismaksua.

Avoimen yliopiston peruutusehdot

Opintopaikan voi perua maksutta 14 päivää ennen opintojen alkua. Jos opintomaksu on maksettu, summa palautetaan kokonaisuudessaan opiskelijalle. Opisto perii koko opintomaksun, jos peruutus tulee alle 14 päivää ennen opintojen alkamista, tai jos et peru opintoja ja jätät paikan käyttämättä. Huom! Liittojen jäsenet: Opisto perii täyden, alentamattoman, opintomaksun, jos peruutus tulee myöhässä tai jätät paikan käyttämättä. Opintomaksu palautetaan kokonaisuudessaan opiskelijalle, jos opisto peruuttaa koulutuksen.

Yhteystiedot

Opistotalo: Runeberginkatu 22-24, 00100 Helsinki

Tutustu muihin opetuspaikkoihin ympäri Helsinkiä.

Toimisto

(09) 41 500 300 | toimisto@helao.fi | www.helao.fi

Aukioloajat: ma-to 10-16, pe suljettu (poikkeusajat verkkosivuillamme helao.fi). 

Tiedote- ja markkinointiluvat

 • Ilmoittautuessasi kurssille annat opistolle luvan lähettää tietoa kurssiasi koskevista asioista tekstiviestillä tai sähköpostitse. Postitamme sinulle opiston painetun syyslukukauden kurssiohjelman. 
 • Jos annat tiedoteluvan, lähetämme sinulle opiston toimintaa koskevia tärkeitä tiedotteita sähköpostitse tai tekstiviestitse.
 • Jos tilaat uutiskirjeen, lähetämme sinulle mm. ilmoittautumiseen, kurssitarjouksiin ja opiston tapahtumiin liittyviä uutiskirjeitä 4 kertaa vuodessa sähköpostitse.
 • Voit perua tai muuttaa tiedote- tai markkinointilupia ottamalla yhteyttä toimistoomme.

Muuta

Opiston säännöt

Tietosuojaseloste

Ajankohtaista

 • 1101002

  Music Improvisation Ensemble

  Kurssimaksu: 107,00 €
  Opettaja: Javier Sanchez
  Paikka: Musiikki 523, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 12,00    Syyslukukausi: 3.11.2020 - 8.12.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 1.6.2020 10:00
  Paikkoja: 10
  kurssilla on tilaa
 • 1101009

  Lauletaan yhdessä lapsen kanssa!

  Kurssimaksu (lapsi ja aikuinen): 135,00 €
  Opettaja: Anna Kemppainen
  Paikka: Musiikki 523, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 12,00    Syyslukukausi: 5.11.2020 - 10.12.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 1.6.2020 10:00
  Paikkoja: 8
  kurssilla on tilaa
 • 1101054 Huom! Muutos kurssiaikataulussa!

  Muskari 2-3-vuotiaille A

  Kurssimaksu (lapsi ja aikuinen): 75,00 €
  Opettaja: Maiju Westergård
  Paikka: Musiikki 509, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 7,26    Syyslukukausi: 30.9.2020 - 16.12.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 1.6.2020 10:00
  Paikkoja: 10
  kurssilla on tilaa
 • 1103064

  Kuvituksen syyskurssi B

  Kurssimaksu: 203,00 €
  Opettaja: Kuvittaja, sarjakuvantekijä ja animaattori Janne Toriseva
  Paikka: Opetustila/Taide 414, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 27,00    Syyslukukausi: 4.10.2020 - 13.12.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 1.6.2020 10:00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa
 • 1104002

  Sylikangaspuut – kudo kahdella pirralla -tekniikkakurssi

  Kurssimaksu (ei sisällä välinemaksua): 64,00 €
  Opettaja: Artesaani, FM Niina Hiltunen
  Paikka: Opetustila 413, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 8,00    Syyslukukausi: 4.10.2020 - 4.10.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 1.6.2020 10:00
  Paikkoja: 12
  kurssilla on tilaa
 • 2105810

  Lahjakortti 50 €

  Kurssimaksu: 50,00 €
  Paikka: Toimipaikka avoin
  Syyslukukausi: 1.8.2020 - 31.12.2020
  Kevätlukukausi: 1.1.2021 - 30.6.2021
  Ilmoittautuminen alkaa: 1.6.2020 10:00
  Paikkoja: 1000
  kurssilla on tilaa
 • 8104003 Uusi kurssi

  Glittermeikkikurssi

  Kurssimaksu (yksi henkilö): 69,00 €
  Opettaja: Tiina Hakala
  Paikka: Helsingin aikuisopisto (katso infotaulusta), Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Syyslukukausi: 3.10.2020 - 4.10.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 1.6.2020 10:00
  Paikkoja: 16
  kurssilla on tilaa
 • 8301019

  Kuntonyrkkeily D

  Kurssimaksu (yksi henkilö): 130,00 €
  Opettaja: Pynnönen Kirsi
  Paikka: Liikunta 507, Runeberginkatu 22–24, 00100 Helsinki
  Tunteja: 14,97    Syyslukukausi: 1.10.2020 - 3.12.2020
  Ilmoittautuminen alkaa: 1.6.2020 10:00
  Paikkoja: 16
  kurssilla on tilaa