null

Helsingin aikuisopisto

Languages Sök
Suomeksi In English

Kursanmälan

Kursanmälan träder i kraft då avgiften är betald. Ifall du lämnar kursavgiften obetald, upphör din anmälan att gälla och du förlorar din plats.

Då du anmäler dig till kursen, godkänner du att institutet vid undantagstillstånd kan ändra närundervisningen till distansundervisning. 

Betalning

 • Kursen kan betalas i nätbanken, med kreditkort eller med MobilePay.
 • Hos oss accepteras även Eazybreak, Edenred, ePassi och Smartum. Ifall du använder motions- och kulturbetalningsmedel, betala kursen på förmånsgivarens nätsidor eller via mobilapplikationen. Skicka bild eller kvitto på betalningen till institutets kansli (toimisto@helao.fi).
 • Ifall du vill flytta fakturans förfallodag, ta per e-post kontakt med kansliet.
 • Reservplats skall inte betalas. Vi meddelar personligen ifall en kursplats blir ledig.


Annullering

Ifall du är tvungen att annullera din kursanmälan, meddela omedelbart om detta per e-post till toimisto@helao.fi. Kursanmälan kan inte annulleras per telefon.

Ifall du annullerar din anmälan senast 7 dagar före kursstart:

 • återbetalas summan som är betald via nätbanken, med debit- eller kreditkort eller med MobilePay.
 • kan vi oftast återbetala summan som är betald med Eazybreak, Edenred, ePass eller Smartum, till förmånskontot, ifall annulleringen och betalningen har skett under samma år. 
 • kan vi flytta kursbetalningen till en annan kurs. 

Vi återbetalar inte kursavgiften, ifall

 • du annullerar mindre än 7 dagar före kursens start.
 • du är anmäld till kursen, men inte deltar.
 • du avbryter deltagandet i kursen.

Bekanta dig också med Öppna universitetets info om studiernas annullering här: Avoimen yliopiston opintojen info (finns endast på finska). 


Kan institutet annullera kursen?

Institutet kan annullera kursen, ifall det inte är tillräckligt många anmälda två vardagar före kursens start.

 • Vi meddelar dig i sådana fall per textmeddelande och e-post. 
 • Vi återbetalar summan som är betald via nätbanken, med debit- eller kreditkort eller med MobilePay.
 • Vi kan oftast återbetala summan som är betald med Eazybreak, Edenred, ePass eller Smartum, till förmånskontot, ifall annulleringen och betalningen har skett under samma år. 
 • Vi kan flytta kursbetalningen till en annan kurs.

 • Ifall institutet tvingas avbryta den påbörjade närundervisningen på grund av force majeure, fortsätter kursen som distansstudier. Ifall distansstudier inte är möjliga, flyttas kursen till en annan tidpunkt eller annulleras helt. Ifall kursen annulleras, återbetalar institutet inte kursavgiften, utan studerande kan använda kursbetalningen till någon annan kurs.

Nedanför mera på finska:

Kurssi-info

Yhteystiedot

Tietosuojaseloste


Mitä Helsingin aikuisopistossa voi opiskella?

Helsingin aikuisopisto on kaikille avoin kansalaisopisto, oppimisen ja hyvinvoinnin keskus Etu-Töölössä. Yli 1000 kurssin tarjontaan kuuluu mm. kieliä, liikuntaa ja tanssia, taiteita ja kädentaitoja, elämän- ja ihmissuhdetaitoja, viestintätaitoja sekä avoimen yliopiston ja Finnish Courses -opintoja. Koko lukukauden tai lyhimmillään yhden päivän kursseja järjestetään arkisin ja viikonloppuisin, aamu-, päivä- ja ilta-aikaan.

Liikunta, tanssi ja hyvinvointi

Liikunta ja tanssi ovat iso koulutuskokonaisuus. Kurssit toteutetaan opistolla Runeberginkadulla ja liikuntatiloissa Annankatu 29 B:ssä.

Liikuntakursseja on sekä alkajille että jo lajeja pidempään harrastaneille.

Kauneudenhoitoalueen kursseilla on mahdollisuus perehtyä kasvoja kohottavaan jumppaan ja joogaan, opetella meikkausta tai valmistaa luonnonmukaista kosmetiikkaa.

Hyvinvointi- ja terveysalueella voi opiskella esimerkiksi Alexander-tekniikkaa, parihierontaa, rentoutusta ja meditaatiota.

Kielet

Helsingin aikuisopistossa voit opiskella jopa 18:aa eri kieltä. Valittavanasi on arabia, englanti, espanja, hollanti, italia, japani, kiina, korea, kroatia, latina, persia, portugali, puola, ranska, ruotsi, saksa, suomi, venäjä tai viro.

Tarjoamme runsaasti eritasoisia kursseja alkeista edistyneisiin tasoihin. Kurssien sisällöt vaihtelevat mm. yleiskursseista matkailuaiheisiin, keskustelukursseista työelämän tarpeisiin sekä tutkintoihin tähtääviin kursseihin englannissa ja ruotsissa. Joillakin kursseilla voit opiskella myös osittain tai kokonaan etänä verkossa. Koronarajoitusten ollessa voimassa kaikki vieraiden kielten kurssit ovat etäkursseja Zoomin kautta.

Kielten kursseilla painotus on suullisissa kommunikaatiotilanteissa, kieliopillista pohjaa ja kulttuuria unohtamatta. Monipuoliset opiskelumenetelmät, modernin opetusteknologian tuki opetuksen havainnollistajana sekä kannustavat ja motivoivat opettajat innostavat käyttämään kieltä rohkeasti.

Opintoneuvonta tarjoaa sinulle aina apua oikean tason ja kurssityypin löytämiseksi esimerkiksi silloin, kun aiemmista kieliopinnoistasi on aikaa ja valinta on haastavaa. Opinto-ohjelmassamme on käytössä Yleiseurooppalaisen viitekehyksen (EU) mukaiset taitotasomerkinnät. Tarvittaessa myös kurssin vaihtaminen on aina mahdollista.

Suomen kielen kurssit

Suomen kielen kurssit järjestetään Helsingin aikuisopistossa Runeberginkadulla. Kurssit ovat avoimia kaikille suomen kielen opiskelusta kiinnostuneille. Niitä järjestetään päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Kurssit kokoontuvat 1–5 kertaa viikossa. Helsingin aikuisopistossa on tarjolla alkeistason, perustason (A1.1-A1.3), keskitason (B1-B2) ja ylimmän tason (C1-C2) suomen kielen kursseja. Alkeistason ABC-kurssit ovat luku- ja kirjoitustaidon kursseja niille, jotka haluavat oppia kirjoittamaan ja lukemaan latinalaisia kirjaimia. Muiden kurssien tasoluokitukset (A1.1-C2) perustuvat Yleiseurooppalaiseen viitekehykseen (Common European Framework CEF, Kielitaitotasojen yleiskuvaukset). Tarjolla on useita perustason alkeis- ja jatkokursseja, keskitason ja ylimmän tason kursseja sekä erityiskursseja.

Kurssien opetuskieli on yleensä suomi, mutta joillakin kursseilla voidaan käyttää tarvittaessa apukieliä, tavallisesti englantia tai venäjää. Kursseilla tähdätään käytännön kielitaidon saavuttamiseen. Opetusmateriaalit ja -menetelmät vaihtelevat niin, että kukin voi löytää itselleen sopivaa koulutusta. Opisto järjestää myös suomen kielen yleisiä kielitutkintoja (keskitason) ja monenlaisia YKI-harjoituskursseja suomen kielen yleiseen kielitutkintoon. Intensiiviset kurssit sopivat niille opiskelijoille, jotka TE-toimisto hyväksyy omaehtoisesti kotoutumistuella opiskeleviksi. Opiskelija voi kysyä ennen kurssin alkua omasta työ- ja elinkeinotoimistostaan, voiko hän saada ns. rinnastuksen eli päätöksen opiskella omaehtoisesti kotoutumistuella. Kursseilla on lähiopetusta 15-25 oppituntia ja lisäksi kotitehtäviä on vähintään 5 tuntia viikossa. Opisto järjestää myös maahanmuuttajille TEM:n rahoittamaa kotoutumiskoulutusta, jonne hakeudutaan TE-toimiston kautta. Helsingin aikuisopiston kursseille voi hakeutua joustavasti pitkin vuotta.

Taiteet, musiikki ja ilmaisu

Kuvalliset taiteet ja taidot

Kuvallisten taiteiden ja taitojen kokonaisuuteen kuuluu mm. ikebana, kalligrafia ja kuosisuunnittelu, kuvataidetta lapselle ja aikuiselle, maalaus, piirustus, taideterapian menetelmät, grafiikka, kuvitus ja digitaide, valokuvaus, kudonta, neulonta, ompelu ja puutyöt. Tarjolla on intensiivi- ja lyhytkursseja, päiväkursseja sekä tutustumiskursseja.

Musiikki

Musiikin kokonaisuudessa voi opiskella mm. pianonsoittoa, kitaransoittoa, klassista ja pop-jazz-laulua, laulun taitoa, luovaa laulua, yhteislaulua, kuorolaulun perusteita tai laulaa neljässä eri kuorossa.

Teatteri, ilmaisu ja kirjoittaminen

Kokonaisuudessa on sekä esittävää ilmaisua, erityisesti improvisaatiota, josta on olemassa sekä alkeiskursseja että jo pidempään improvisaatiota harrastaneille soveltuvia kursseja. Kirjoittajakursseja on useita: verkossa tapahtuva kirjoittajakoulutus on ollut erittäin suosittu, myös elokuvakäsikirjoituskurssi ja erilaiset elämäkertakirjoittajakurssit ovat olleet pidettyjä. Kirjoittajakurssit soveltuvat parhaiten vähän jo kirjoittaneille.

Ihminen, yhteiskunta ja luonto

Elämäntaito ja ihmissuhteet

Elämäntaitoaineisiin kuuluu muun muassa NLP-kursseja, itsemyötätuntokursseja ja logoterapiaa. Kaikille soveltuvilla kursseilla on mahdollisuus lisätä omaa itsetuntemustaan, vuorovaikutustaitojaan ja muiden ihmisten ymmärtämistä. Elämäntaitoaineisiin kuuluvat myös erilaiset kulttuurituntemuskurssit ja hyvinvointikurssit. Ideana onkin, että opiskelija löytää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kursseilta.

Luonto, ympäristö ja veneily

Veneilijät voivat opiskella ja suorittaa vanhan laivuritutkinnon korvaavan Navigointi-kurssin ja Cevni-tutkinnon. Lisänä veneilyn perusteita ja VHF-radion käyttöä. Suosittu Tähtäimessä Huippuvuoret -kurssi valmentaa vaeltamiseen arktisilla alueilla. Kursseilta voi myös saada vinkkejä puutarhaan tai kukkienhoitoon.

Historia ja kulttuuri

Eri kulttuurien tuntemusta lisäävät kurssit ovat olleet suosittuja. Kursseilla on mahdollisuus tutustua esimerkiksi japanilaiseen teekulttuuriin syntyperäisen teeseremoniaohjaajan kanssa tai Italian viinialueisiin pienten maistiaisten kera. Myös sukututkimusta on tarjolla.

Digi- ja työelämätaidot

Tietotekniikka

Opistossa järjestetään laaja-alaista tietotekniikan perus- ja jatkokoulutusta. Kurssitarjontaan kuuluu Adobe-ohjelmistopaketin sovellukset PhotoShop, InDesign, Dreamweaver ja Illustrator. Lisäksi kursseja järjestetään mm. Wordpress- ja muiden ohjelmien käytöstä, sekä oman blogin ylläpidosta. Tarvittaessa voimme tarjota ATK-ajokortti-koulutusta sekä maksupalvelukoulutuksena Office-ohjelmistopaketin ohjelmien koulutusta.

Yritystalous

Kirjanpidon kursseja järjestetään iltaisin ja viikonloppuisin. Kursseilla opiskellaan nykyaikaista käytännön kirjanpitoa sekä perehdytään kirjanpito-ohjelmaan, asunto-osakeyhtiön, yhdistyksen ja pienen yrityksen kirjanpitoon. Lisäksi käydään läpi eri yhtiömuotojen verotus ja arvonlisävero.

Avoimen yliopiston opinnot

Järjestämme avoimen yliopiston opintoja yhteistyössä suomalaisten yliopistojen kanssa. Avoin yliopisto on kaikille avoin iästä tai koulutuksesta riippumatta. Se tarjoaa tilaisuuden yliopisto-opiskeluun tutustumiseen tai välivuoden hyödyntämiseen. Opinnoista voit saada valmiuksia valintakokeisiin. Avoimen yliopiston väylä voi olla reitti tutkinto-opiskelijaksi.

Avoin yliopisto tarjoaa myös mahdollisuuden osaamisen vahvistamiseen tai sen päivittämiseen työelämän tarpeisiin. Avoimen yliopiston opinnoilla voit ylläpitää ammattitaitoasi tai päästä uuden uran alkuun. Opinnot suunnitellaan niin, että ne on mahdollista suorittaa joustavasti työn ohessa.

Helsingin aikuisopiston monipuolisessa avoimen yliopiston opintojen tarjonnassa on useita perusopintokokonaisuuksia, kuten esimerkiksi kauppatieteiden sekä terveyden ja hyvinvoinnin alueelta. Opintoja on mahdollista suorittaa eri tavoin: lähiopetuksena, monimuoto-opintoina tai verkko-opintoina. Tarjoamme opintoneuvontaa puhelimitse, sähköpostitse tai henkilökohtaisen tapaamisen muodossa.

Aktuellt

 • 1105560K

  Afro ja kehonhuolto kesäkurssi

  Kursavgift: 59,00 €
  Lärare: Annina Tuhkunen
  Plats: Sali 1, Annankatu 29 B, 00100 Helsinki
  Lektioner : 6,00    Vårtermin: 7.6.2022 - 14.6.2022
  Anmälningstiden börjar: 11.2.2022 10.00
  Antal platser: 12
  Lediga platser
 • 900900K

  Kesäleiri 7-10-vuotiaille

  Kursavgift: 129,00 €
  Lärare: Teatteri-ilmaisua opettaa Johanna Torasvirta, musiikkia Hanna Torhamo ja kuvataidetta Jonna Johansson
  Plats: Helsingin aikuisopisto, Runeberginkatu 22–24
  Vårtermin: 6.6.2022 - 9.6.2022
  Anmälningstiden börjar: 1.3.2022 14.00
  Antal platser: 16
  Lediga platser
 • 1104089K

  Moderni tilkkutyö -kesäkurssi / Quilting Summer Course

  Kurssimaksu (ei sisällä materiaaleja): 87,00 €
  Lärare: Marjo Hanhisalo
  Plats: Kädentaidot 510, Runeberginkatu 22-24, 00100 Helsinki
  Lektioner : 12,00    Vårtermin: 6.6.2022 - 8.6.2022
  Anmälningstiden börjar: 29.11.2021 10.00
  Antal platser: 12
  Lediga platser
 • 3303121K

  Tarinatyöpaja

  Kursavgift: 57,00 €
  Lärare: Annemari Typpö
  Plats: Opetustila 412, Runeberginkatu 22-24, 00100 Helsinki
  Lektioner : 6,00    Vårtermin: 24.5.2022 - 7.6.2022
  Anmälningstiden börjar: 29.11.2021 10.00
  Antal platser: 16
  Lediga platser
 • 1103157K Uusi kurssi

  Värien käyttö ja sekoittaminen - värioppia aloittelijoille

  Kursavgift: 68,00 €
  Lärare: KuM, kuvataiteilija Juha Okko
  Plats: Opetustila/Taide 524, Runeberginkatu 22-24, 00100 Helsinki
  Lektioner : 9,00    Vårtermin: 31.5.2022 - 2.6.2022
  Anmälningstiden börjar: 29.11.2021 10.00
  Antal platser: 12
  Lediga platser