null

Helsingin aikuisopisto

Kielet Haku
På svenska In English

Milloin ilmoittautuminen astuu voimaan?

Kurssi-ilmoittautuminen rekisteröityy, vaikka kurssia ei maksa heti.

Jos jätät kurssimaksun maksamatta etkä ole sopinut toimiston kanssa maksusuunnitelmasta, ilmoittautuminen raukeaa ja menetät paikkasi.

Kurssi-ilmoittautuminen astuu voimaan, kun kurssimaksu on maksettu. Tutustu eri maksutapoihin.

Ilmoittautuessasi hyväksyt, että

 1. opisto voi muuttaa lähiopetuksen poikkeustilanteessa etäopetukseksi. Jos etäopetus ei ole mahdollista, kurssi siirretään toiseen ajankohtaan tai keskeytetään kokonaan. Jos kurssi keskeytetään, opisto ei palauta kurssimaksua vaan opiskelija voi käyttää kurssimaksun johonkin toiseen kurssiin.
 2. lähetämme tietoa kurssiasi koskevista asioista tekstiviestillä tai sähköpostitse.
 3. postitamme sinulle opiston painetun kurssiohjelman kahden lukukauden ajan.
 4. henkilötietosi tallennetaan Hellewi-kurssihallintajärjestelmän tietokantaan. Tutustu Hellewin tietosuojailmoitukseen.
 5. kurssi-ilmoittautuminen edellyttää perumisehtoihin tutustumisen.

Tiedotelupa

Jos annat opistolle tiedoteluvan ilmoittautumisen yhteydessä, lähetämme sinulle mm. ilmoittautumiseen, kurssitarjouksiin ja opiston tapahtumiin liittyviä uutiskirjeitä muutaman kerran vuodessa sähköpostitse. Tiedoteluvan voit perua milloin tahansa uutiskirjeessä olevasta linkistä tai ilmoittamalla asiasta toimisto@helao.fi.


Maksutavat ilmoittautumisen yhteydessä

Pankki-, kortti- ja mobiilimaksut

Maksaminen on turvallista opiston käyttämän Paytrail-palvelun avulla.

Ilmoittautumisen yhteydessä saamasi maksulinkki on voimassa 2 päivää.

Toimistossa voit maksaa maksukortilla.

Liikunta- ja kulttuurietu

Ilmoittaudu ensin kurssille. Maksa sen jälkeen koko kurssi tai osa siitä eduntarjoajan palvelussa. Toimisto lähettää sinulle mahdollisesta erotuksesta sähköisen maksulinkin.

Voit maksaa seuraavilla sähköisillä eduilla: Edenred, Epassi ja Smartum.

Eduilla ei voi maksaa kieli- ja viinikursseja ja avoimen yliopiston opintoja.

Maksu erissä tai myöhemmin

Kurssin maksaminen kahdessa osassa tai laskun eräpäivän siirto

Ilmoittaudu ensin kurssille. Sovi sen jälkeen toimiston kanssa maksusuunnitelmasta.

Yrityslaskutus

Työnantaja maksaa kurssin

Ilmoittaudu ensin kurssille. Ilmoita sen jälkeen laskutusosoite toimistoon. Laskutuslisä on 5 €.


Miten perun kurssi-ilmoittautumisen?

Jos haluat perua ilmoittautumisesi, ilmoita siitä sähköpostilla toimisto@helao.fi.

Huomaathan, että on myös mahdollista vaihtaa kurssin tasoa, jos kurssi tuntuu liian helpolta tai vaativalta. Ota yhteyttä toimisto@helao.fi.

Palautetaanko maksu?

Jos perut ilmoittautumisesi viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkamista,

 1. palautamme verkkopankissa, maksukortilla tai MobilePaylla maksetun kurssimaksun.
 2. voimme yleensä palauttaa Edenredillä, Epassilla tai Smartumilla maksetun kurssimaksun etutilille, jos peruminen ja maksu on tehty saman vuoden aikana.
 3. voimme siirtää kurssimaksun toiselle kurssille.

Milloin maksua ei palauteta?

Emme palauta kurssimaksua, jos

 1. perut kurssin alle 7 päivää ennen kurssin alkua
 2. olet ilmoittautunut kurssille, mutta et osallistu
 3. keskeytät kurssille osallistumisen.

Miten perun Avoimen yliopiston opintoihin ilmoittautumisen?

Tutustu Avoimen yliopiston opintojen infoon koskien perumista.


Voiko opisto perua kurssin?

Opisto voi perua kurssin, jos sille ei ole tarpeeksi ilmoittautuneita. Kurssi perutaan viimeistään kaksi arkipäivää ennen sen alkamista.

Ilmoitamme sinulle asiasta tekstiviestillä ja/tai sähköpostilla.

Palautetaanko kurssimaksu?

 1. Palautamme verkkopankissa, maksukortilla tai MobilePaylla maksetun kurssimaksun.
 2. Voimme yleensä palauttaa Edenredillä, Epassilla tai Smartumilla maksetun kurssimaksun etutilille, jos peruminen ja maksu on tehty saman vuoden aikana.
 3. Voimme siirtää kurssimaksun toiselle kurssille.

Voiko opisto keskeyttää kurssin?

Opisto voi keskeyttää kurssin poikkeustilanteessa ylivoimaisen esteen vuoksi.

Ilmoitamme sinulle asiasta tekstiviestillä ja/tai sähköpostilla.

Jos opisto joutuu keskeyttämään alkaneen lähiopetuksen, kurssi jatkuu etäopetuksena. Jos etäopetus ei ole mahdollista, kurssi siirretään toiseen ajankohtaan tai keskeytetään kokonaan.

Palautetaanko kurssimaksu?

Jos kurssi keskeytetään kokonaan, opisto ei palauta kurssimaksua vaan opiskelija voi käyttää kurssimaksun johonkin toiseen kurssiin.


Jäikö jokin asia mietityttämään?

Voit kysyä kursseihin liittyvistä yleisistä asioista toimistolta 09 41 500 300, toimisto@helao.fi tai paikan päällä (Runeberginkatu 22-24). Opintoneuvonta auttaa kurssivalinnoissa ja opintoihin liittyvissä kysymyksissä.


Mitä Helsingin aikuisopistossa voi opiskella?

Helsingin aikuisopisto on kaikille avoin kansalaisopisto, oppimisen ja hyvinvoinnin keskus Etu-Töölössä. Yli 1 000 kurssin tarjontaan kuuluu mm. kieliä, liikuntaa ja tanssia, taiteita ja kädentaitoja, elämän- ja ihmissuhdetaitoja, viestintätaitoja sekä avoimen yliopiston ja Finnish Courses -opintoja. Koko lukukauden tai lyhimmillään yhden päivän kursseja järjestetään arkisin ja viikonloppuisin, aamu-, päivä- ja ilta-aikaan.

Kielet

Helsingin aikuisopistossa voit opiskella jopa 19:aa eri kieltä. Valittavanasi on arabia, englanti, espanja, hollanti, italia, japani, kiina, korea, kreikka, latina, persia, portugali, ranska, ruotsi, saksa, suomi, ukraina, venäjä tai viro.

Tarjoamme runsaasti eritasoisia kursseja alkeista edistyneisiin tasoihin. Kurssien sisällöt vaihtelevat mm. yleiskursseista matkailuaiheisiin, keskustelukursseista työelämän tarpeisiin sekä tutkintoihin tähtääviin kursseihin englannissa ja ruotsissa. Joillakin kursseilla voit opiskella myös osittain tai kokonaan etänä verkossa. Koronarajoitusten ollessa voimassa kaikki vieraiden kielten kurssit ovat etäkursseja Zoomin kautta.

Kielten kursseilla painotus on suullisissa kommunikaatiotilanteissa, kieliopillista pohjaa ja kulttuuria unohtamatta. Monipuoliset opiskelumenetelmät, modernin opetusteknologian tuki opetuksen havainnollistajana sekä kannustavat ja motivoivat opettajat innostavat käyttämään kieltä rohkeasti.

Opintoneuvonta tarjoaa sinulle aina apua oikean tason ja kurssityypin löytämiseksi esimerkiksi silloin, kun aiemmista kieliopinnoistasi on aikaa ja valinta on haastavaa. Opinto-ohjelmassamme on käytössä Yleiseurooppalaisen viitekehyksen (EU) mukaiset taitotasomerkinnät. Tarvittaessa myös kurssin vaihtaminen on aina mahdollista.

Suomen kielen kurssit järjestetään Helsingin aikuisopistossa Runeberginkadulla. Kurssit ovat avoimia kaikille suomen kielen opiskelusta kiinnostuneille. Niitä järjestetään päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Kurssit kokoontuvat 1–5 kertaa viikossa. Helsingin aikuisopistossa on tarjolla alkeistason, perustason (A1.1-A1.3), keskitason (B1-B2) ja ylimmän tason (C1-C2) suomen kielen kursseja. Alkeistason ABC-kurssit ovat luku- ja kirjoitustaidon kursseja niille, jotka haluavat oppia kirjoittamaan ja lukemaan latinalaisia kirjaimia. Muiden kurssien tasoluokitukset (A1.1-C2) perustuvat Yleiseurooppalaiseen viitekehykseen (Common European Framework CEF, Kielitaitotasojen yleiskuvaukset). Tarjolla on useita perustason alkeis- ja jatkokursseja, keskitason ja ylimmän tason kursseja sekä erityiskursseja.

Kurssien opetuskieli on yleensä suomi, mutta joillakin kursseilla voidaan käyttää tarvittaessa apukieliä, tavallisesti englantia tai venäjää. Kursseilla tähdätään käytännön kielitaidon saavuttamiseen. Opetusmateriaalit ja -menetelmät vaihtelevat niin, että kukin voi löytää itselleen sopivaa koulutusta. Opisto järjestää myös suomen kielen yleisiä kielitutkintoja (keskitason) ja monenlaisia YKI-harjoituskursseja suomen kielen yleiseen kielitutkintoon. Intensiiviset kurssit sopivat niille opiskelijoille, jotka TE-toimisto hyväksyy omaehtoisesti kotoutumistuella opiskeleviksi. Opiskelija voi kysyä ennen kurssin alkua omasta työ- ja elinkeinotoimistostaan, voiko hän saada ns. rinnastuksen eli päätöksen opiskella omaehtoisesti kotoutumistuella. Kursseilla on lähiopetusta 15-25 oppituntia ja lisäksi kotitehtäviä on vähintään 5 tuntia viikossa. Opisto järjestää myös maahanmuuttajille TEM:n rahoittamaa kotoutumiskoulutusta, jonne hakeudutaan TE-toimiston kautta. Helsingin aikuisopiston kursseille voi hakeutua joustavasti pitkin vuotta.

Liikunta, tanssi ja hyvinvointi

Liikunta ja tanssi ovat iso koulutuskokonaisuus. Kurssit toteutetaan opistotalolla Runeberginkadulla ja liikuntatiloissa Annankatu 29 B:ssä. Liikunta- ja tanssikursseja on sekä alkajille että jo lajeja pidempään harrastaneille.

Kauneus ja muoti -alueen kursseilla on mahdollisuus opetella meikkausta ja kampausta sekä tutustua kestävään tyyliin ja luoda vastuullinen vaatekaappi.

Hyvinvointi ja terveysalueella voi opiskella esimerkiksi Alexander-tekniikkaa, parihierontaa, rentoutusta ja meditaatiota, NLP-kursseja sekä itsemyötätunto- ja erityisherkkyyskursseja. Kaikille soveltuvilla kursseilla on mahdollisuus lisätä omaa itsetuntemustaan, vuorovaikutustaitojaan ja muiden ihmisten ymmärtämistä. Ideana onkin, että opiskelija löytää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kursseilta.

Musiikki, teatteri ja ilmaisu

Musiikin kokonaisuudessa voi opiskella mm. pianonsoittoa, kitaransoittoa, klassista ja pop-jazz-laulua, laulun taitoa, luovaa laulua, yhteislaulua, kuorolaulun perusteita tai laulaa neljässä eri kuorossa.

Kokonaisuudessa on sekä esittävää ilmaisua, erityisesti improvisaatiota, josta on olemassa sekä alkeiskursseja että jo pidempään improvisaatiota harrastaneille soveltuvia kursseja. 

Kirjoittajakursseja on useita: verkossa tapahtuva kirjoittajakoulutus on ollut erittäin suosittu, myös elokuvakäsikirjoituskurssi ja erilaiset elämäkertakirjoittajakurssit ovat olleet pidettyjä. Kirjoittajakurssit soveltuvat parhaiten vähän jo kirjoittaneille.

Taiteet, kädentaidot ja mediataidot

Kuvallisten taiteiden ja taitojen kokonaisuuteen kuuluu mm. ikebana, kalligrafia ja kuosisuunnittelu, kuvataidetta lapselle ja aikuiselle, maalaus, piirustus, taideterapian menetelmät, grafiikka, kuvitus ja digitaide, valokuvaus, kudonta, neulonta, ompelu ja puutyöt. Tarjolla on intensiivi- ja lyhytkursseja, päiväkursseja sekä tutustumiskursseja.

Kurssitarjontaan kuuluu Adobe-ohjelmistopaketin sovellukset PhotoShop, InDesign, Dreamweaver ja Illustrator. Lisäksi kursseja järjestetään mm. Wordpress- ja muiden ohjelmien käytöstä, sekä oman blogin ylläpidosta.

Työelämätaidot

Opistossa järjestetään laaja-alaista tietotekniikan perus- ja jatkokoulutusta. Tarvittaessa voimme tarjota ATK-ajokortti-koulutusta sekä maksupalvelukoulutuksena Office-ohjelmistopaketin ohjelmien koulutusta.

Kirjanpidon kursseja järjestetään iltaisin ja viikonloppuisin. Kursseilla opiskellaan nykyaikaista käytännön kirjanpitoa sekä perehdytään kirjanpito-ohjelmaan, asunto-osakeyhtiön, yhdistyksen ja pienen yrityksen kirjanpitoon. Lisäksi käydään läpi eri yhtiömuotojen verotus ja arvonlisävero.

Yhteiskunta ja ympäristö

Veneilijät voivat opiskella ja suorittaa vanhan laivuritutkinnon korvaavan Navigointi-kurssin ja Cevni-tutkinnon. Lisänä veneilyn perusteita ja VHF-radion käyttöä. Suosittu Tähtäimessä Huippuvuoret -kurssi valmentaa vaeltamiseen arktisilla alueilla. Kursseilta voi myös saada vinkkejä puutarhaan tai kukkienhoitoon.

Eri kulttuurien tuntemusta lisäävät kurssit ovat olleet suosittuja. Kursseilla on mahdollisuus tutustua esimerkiksi japanilaiseen teekulttuuriin syntyperäisen teeseremoniaohjaajan kanssa tai Italian viinialueisiin pienten maistiaisten kera. Myös sukututkimusta on tarjolla.

Avoimen yliopiston opinnot

Järjestämme avoimen yliopiston opintoja yhteistyössä suomalaisten yliopistojen kanssa. Avoin yliopisto on kaikille avoin iästä tai koulutuksesta riippumatta. Se tarjoaa tilaisuuden yliopisto-opiskeluun tutustumiseen tai välivuoden hyödyntämiseen. Opinnoista voit saada valmiuksia valintakokeisiin. Avoimen yliopiston väylä voi olla reitti tutkinto-opiskelijaksi.

Avoin yliopisto tarjoaa myös mahdollisuuden osaamisen vahvistamiseen tai sen päivittämiseen työelämän tarpeisiin. Avoimen yliopiston opinnoilla voit ylläpitää ammattitaitoasi tai päästä uuden uran alkuun. Opinnot suunnitellaan niin, että ne on mahdollista suorittaa joustavasti työn ohessa.

Helsingin aikuisopiston monipuolisessa avoimen yliopiston opintojen tarjonnassa on useita perusopintokokonaisuuksia, kuten esimerkiksi kauppatieteiden sekä terveyden ja hyvinvoinnin alueelta. Opintoja on mahdollista suorittaa eri tavoin: lähiopetuksena, monimuoto-opintoina tai verkko-opintoina. Tarjoamme opintoneuvontaa puhelimitse, sähköpostitse tai henkilökohtaisen tapaamisen muodossa.