Joensuun seudun kansalaisopisto

Kielet Haku
På svenska In English

34011823 Noita laulan, joita taian – Kalevalaisen runonlaulun kurssi

Runonlaulua kaikelle kansalle! Elämyksellinen ja osallistava kurssi Tuupovaaran Niiralanniemen majalla Eimisjärven rannalla. Lauantaina saamme pohjatietoa kansanrunoudesta ja harjoittelemme runonlaulua. Sunnuntaina teemme patikkaretken majan lähelle keväiseen luontoon. Laulamme runoja ja kansanlauluja metsässä, rannalla ja nuotion äärellä. Kurssipaikan osoite Niiralanniementie 14, 82850 Kinnasniemi.

Runonlaulua kaikelle kansalle! Kahden päivän elämyksellinen ja osallistava kurssi, jolle voi osallistua myös kuunteluoppilaana. Kurssilla etsimme omaa ääntämme, luontaista ilmaisutapaamme, ja opettelemme laulamaan kalevalaista runomittaa. Toiveena on, että jokainen osallistuja saisi kokea runonlaulun haltioittavan ja elävöittävän vaikutuksen.

Lauantain vietämme Tuupovaaran Niiralanniemen majalla Eimisjärven rannalla. Osoite on Niiralanniementie 14. Osallistujat tuovat mukanaan omat eväät, jotka syödään lounastauolla. Majalla on keittiö, jossa on jääkaappi, mikroaaltouuni sekä kahvin- ja vedenkeitin.

Käymme läpi runonlaulun taustaa ja historiaa. Tutustumme ilomantsilaisiin runonlaulajiin, kuten Simana Sissoseen, Mateli Kuivalattareen ja Sanni "Mamma" Purmoseen. Kuulemme yli satavuotiaan fonografiäänitteen, jossa Pedri Shemeikka esittää Tulen synnyn. Jean Sibelius tapasi Shemeikan Korpiselässä vuonna 1892. Myöhemmin Shemeikka asui Tuupovaaran Öllölässä. Perehdymme myös Tuupovaaran kylien muilta runonlaulajilta tallennettuihin kansanrunoihin. 

Sunnuntaina tapaamme Niiralanniemen majan pihassa. Muista ottaa mukaan säänmukainen retkivarustus! Kävelemme nelisen kilometriä metsäpoluilla ja pikkuteillä Niiralanniemen harju- ja metsämaastossa, Eimisjärven rantamailla ja hiljaisella kylätiellä. Patikoimme verkkaisesti keväistä luontoa aistien ja omia tuntemuksia kuunnellen. Pysähdymme ainakin Kirkkokukkulalla, Korpiseläntiellä, laavulla ja rantatörmällä sekä suuren männyn ja Salpalinjan aikaisen juoksuhaudan kohdalla. 

Laulamme maailman synnystä, karhun heräämisestä ja eläinten oluenpanosta. Runonlaulua harjoittelemme perinteen mukaisesti kertauslauluna, jossa opettajan laulamat säkeet toistetaan. Laulamme myös kansanlauluja. Kaikki retkeläiset voivat ex tempore runoilla, laulaa, tarinoida. Myös yllätysesiintyjä on luvassa. Omat retkieväät nautitaan Niiralanniemen laavulla nuotion äärellä. Päivän päätteeksi palaamme Niiralanniemen majalle, jossa kertaamme kurssin aikana oppimamme runon- ja kansanlaulut sekä kuulemme kokemuksia ja oivalluksia kurssilta. 

Majan tuvassa on mahdollista yöpyä yhteismajoituksessa. Tilaa on kuudesta kahdeksaan henkilölle. Lisätietoja majoituksesta ja kurssin ohjelmasta antaa Anne-Mari Tiainen, puh. 0505698192, anne-mari.tiainen@outlook.com

Kurssin opettaja on joensuulainen perinnetietäjä ja runonlaulaja Eero Peltonen, joka laulaa, laulattaa ja tarinoi innostavaan ja osallistavaan tapaansa. Eerolla on hyvä luonnontuntemus ja paljon tietoa arkeologiasta, sanojen synnystä ja mytologioista. Lisätietoa opettajasta www.eeropeltonen.fi.


Kalevalamittaa voi kurssia odotellessa harjoitella vaikka näillä Kantelettaren säkeillä:


Noita laulan, joita taian, 

Ennen kuultuja kujerran,
Ennen saatuja sanoja, 

Opituita ongelmoita,
Taaton saamia sanoja, 

Vanhemman varustamia.Opettaja: Peltonen Eero

Paikkatilanne: Osallistujamaksimi 14, kurssilla on tilaa.

Opetuspaikka: Niiralanniemen maja, Tuupovaara
Opetuskieli: Suomi

Päivä ja kello: La: 10.00 - 15.00 Su: 10.00 - 15.00

Kevätlukukausi: 22.4.2023 - 23.4.2023 (10 oppituntia)

Kurssimaksu: 25,00 €

Ilmoittautuminen alkaa: 15.11.2022 9.30

Näytä kurssin kalenteri

Lisää kurssi omaan kalenteriisi

Näytä saman aineen muut kurssit

1
Ilmoittaudu