null

Kalliolan Setlementti ry KALLIOLAN KANSALAISOPISTO

Kielet Haku
På svenska In English

110314K Välimeren kulttuurihistoria esihistoriasta nykyaikaan, verkkokurssi

Uusi kurssi!

Perehdy Välimeren kulttuuriin ja sen historiaan. Tavoitteena on nähdä Välimeren alueen kulttuurihistorian merkitys koko Eurooppalaisen identiteetin kehittäjänä. Opit ymmärtämään eurooppalaisen kulttuurihistorian synnyn Välimeren alueella kaikilla kulttuurin aloilla uskonnosta, talouteen, ruokakulttuuriin, taiteeseen ja poliittisiin järjestelmiin. Osaat erottaa historialliset ajanjaksot, ymmärrät sivilisaatioiden liikkeet Välimeren alueella ja osaat tulkita kirjallisuutta, kuvataidetta ja musiikkia sekä poliittisia muutoksia suuremassa tieteen ja kulttuurin kehyksessä. Saat kokonaiskäsityksen Välimeren alueen historiallisesta kehityksestä. Tämä auttaa ymmärtämään myös nykypäivää sekä hyvässä että pahassa.

Kurssin sisältö:

Välimeren kansainvälinen menneisyys näyttäytyy koko kirjossaan aina esihistoriasta nykypäivään. Jokaisella kerralla on oma käsiteltävä ajanjaksonsa ja jokainen ajanjakso kuvataan yhteydessä edeltäneeseen ja seuraavaan. Keskeinen idea on luoda kokonaiskuva, jossa palat liittyvät yhteen.

  1. Ihmiskulttuurin synty Välimeren alueilla ja Välimeren alueen esihistorialliset kulttuurit idästä länteen. Egyptin nousu ja heidän vaikutuksensa välimeren tulevaisuuteen.
  2. Foinikialaiset kauppiaat luovat meidän meremme. Foinikialaisten ja Fokaialaisten perustamat kaupungit, niiden kulttuuri  ja etruskikulttuurin nousu. 
  3. Kreikkalaiset ja helleeninen kulttuuri. Meidän perimämme heiltä aina filosofiasta luonnontieteeseen ja poliittisiin järjestelmiin. Aleksanteri Suuren vaikutus myöhempään historiaan.
  4. Rooman valtakunnan nousu, loisto ja tuho. Rooman pitkä sivilisaatio ei pelkästään kreikkalaisuuden siirtäjänä vaan myös oman kulttuurinsa luojana. Rooman jakautuminen kahtia. Itäisen Rooman valtakunnan nousu ja kansainvaellukset.
  5. Varhaisella keskiajalla germaanikulttuurin tulo Välimeren alueelle; kulttuurien kohtaaminen uskonnollisesti, mytologisesti ja lainsäädännön kautta.
  6. Kaupunkikulttuurin uusi nousu sydänkeskiajalla. Hovikulttuuri ja humanismin synty renessanssin aikana. Löytöretket ja islamilaisen tieteen vaikutus Euroopan uuteen nousuun.
  7. Uuden ajan kynnyksellä. Amerikan Välimerellistyminen. Uudenlaisen tiedekäsityksen synty, uskonnollinen reformaatio ja sen vaikutus talouteen, taiteeseen sekä poliittiseen ajatteluun.
  8. Kahden Euroopan synty: Välimerellinen kulttuuri ja Pohjois-Eurooppalainen kulttuuri muotoutuvat. Sota sieluista uskonsotien aikana. Sosiaaliluokkien hiljainen murentuminen valistuksen kautta. 
  9. Teollistuminen ja empirismin nousu. Nationalismin synnyttämät uudet valtiot Välimeren alueella ja nationalismin vaikutus musiikissa, taiteessa sekä politiikassa, Välimeren maailman hajoaminen nationalismin myötä. Etelä- ja pohjois-rannat loittonevat toisistaan. Sotien ketju Krimin sodasta toiseen maailmansotaan.
  10. Sodan rikkomasta Europasta teollisuuden kiihtymiseen ja lopulta jälkiteollisuuden synty. Välimeren kriisi ilmastomuutosten Euroopassa, arabikevät pohjois-Afrikassa ja hieman katsetta tulevaisuuteen.


Verkkokurssi opetetaan Teamsin kautta. Tarvitset tietokoneen, tabletin tai puhelimen internet-yhteydellä. Tarkemmat ohjeet Teamsin käytöstä saat ennen kurssin alkua sähköpostilla. Huolehdithan, että annat sähköpostiosoitteesi, kun ilmoittaudut.

Opettaja: Liisa Väisänen

Paikkatilanne: Osallistujamaksimi 30, kurssilla on tilaa.

Opetuspaikka: Verkkokurssi

Päivä ja kello: Ti: 18.00 - 20.30

Kevätlukukausi: 25.1.2022 - 5.4.2022 (33.30 oppituntia)

Kurssimaksu: 133,00 €

Erämaksumahdollisuudet:
110314K Välimeren kulttuurihistoria esihistoriasta nykyaikaan, verkkokurssi:
   Kurssimaksu: 133,00 €

Ilmoittautuminen alkaa: 14.6.2021 10.00

Näytä kurssin kalenteri

Lisää kurssi omaan kalenteriisi

Näytä saman aineen muut kurssit

1
Ilmoittaudu