null

Kaskisten kansalaisopisto - Kaskö medborgarinstitut

Languages Sök
Suomeksi In English

119820 Värejä luonnosta, kasvivärjäyskurssi - Färger ur naturen, växtfärgningskurs

Kursen är avslutad

Kurssipaikka on ulkona, koska käsittelemme avotulta – keittovärjäyksessä meillä on käytössä isot kattilat ja värjärikillan tulipesät. Paikaksi on sovittu Kaskisten vanha Kalasavustamo. Kurssin aikana on huolehdittava hygieniasta ja turvaväleistä. 


Kurssi aloitetaan valmisteluilla ja johdannolla, jolloin valmistellaan työpisteet sekä tutustutaan luonnonvärjäyksen saloihin. Kurssi sopii niin aloittelijoille kuin aiemmin värjänneille. Kurssilla käsitellään mm. kyyppivärjäyksen vaiheet lähtien värimorsingon tuoreista lehdistä sekä värimorsingosta uutetusta indigojauheesta. Värimorsingosta saatava väri on pehmeä sininen, Ruotsin 1700-luvun armeijan karoliinien univormun sininen. 

Kyyppivärjäysten lisäksi tehdään myös useammin käytettyä keittovärjäystä, jolla värjäämme saatavilla olevien kasvien tai sienten pohjalta esim. keltaista ja punaista. Kurssin opettajana toimii Tuovi Aalto, värjärikiltalainen ja monien killan järjestämien värjäripäivien indigovärjäysopettaja.


Vyyhditä ja sido lankavyyhdet etukäteen.  Varaa mukaasi sekä valkoista että harmaata lankaa – saat pienellä vaivalla aikaan erilaisia värisävyjä. 


1)Kurssin perusvärjäyksiä varten tuo mukanasi lankoja n. 250 g ja halutessasi vaikkapa värjäämättömiä (silkki)huiveja. Langat voivat olla villaa, villa-polyamidi-sekoitetta (esim. 7 veljestä, Nalle), villa-pellavaa, silkkiä tai silkki-villaa. Puuvilla ja pellavalankoja voi myös värjätä – sävyt tosin ovat usein vaaleampia kuin eläinkuituisissa langoissa. 


2)Vyyhditä langat etukäteen noin 25 gramman eriin valmiiksi, niin pääsemme joutuisasti varsinaiseen värjäykseen. Sido jokainen vyyhti kolmesta kohdasta löyhästi ja merkitse/nimikoi niin, että tunnistat omasi yhteisistä keitoksista. Sen lisäksi sido vyyhtiin ns. haltialanka, pitempi vahva lanka tai naru, johon kiinnität esim. maalarinteipin, jossa on tilaa sekä nimikoinnille että muistiinpanoille siitä, mikä värjäys on kyseessä. Vedenkestävä tussi säilyy siinä parhaiten. 


3)Kokemus on osoittanut, että kannattaa varautua muhkeammallakin lankamäärällä, vaikka tällä kurssilla lähdetään liikkeelle maltillisesti. Ensin varmistetaan mahdollisimman intensiivisten värien riittävyys jokaisen näytevärjäyksiin. Jälkivärjäyksistä saa yleensä runsaasti ”satoa”. 


Pukeutuminen ja muu varustus: Värjäämme ulkona tulipatojen äärellä, joten suojavarusteiksi kannattaa ottaa kumisaappaat, esiliina tai vastaava, kumikäsineet sekä muutamia pannulappuja/patakintaita. 

Säänmukainen, roiskeita pelkäämätön vaatetus on paras.


Omat eväät kannattaa varata mukaan. 


Edellisten lisäksi tarpeellisia sekä hyödyllisiä mukaan varattavia asioita ovat 

•muutama muoviämpäri (mm. huuhtelua varten) 

•pari muovikassia (lankojen kotiin kuljetus) 

•maalarinteippirulla (merkitseminen) 

•sakset sekä mahdollisesti veitsi (kasvien pilkkominen) 

•kalalankaa tai muuta puuvillalankaa (sitominen) 

•paksua esim. muovista talousnarua vyyhtilenkkeihin (sitominen) 

•etikkaa (viimeistä huuhtelua varten, sopivan pH:n varmistaminen) 

•muistiinpanovälineet + vedenpitävä tussi lankojen merkitsemistä varten. 


Raaka-aine-/tarvikemaksu: Tuovi varaa tarvittavat kemikaalit sekä väriaineet kurssilaisille. Näistä materiaaleista tarvikemaksuna hän kerää 10 €/hlö (yksinkertaisinta on maksaa käteisenä sitten kurssipäivänä). 


Lankaa voi myös tilata itse esim. Virtain Villalta tai Pirtin Kehräämöstä. Suomessa on myös joitakin lammastiloja, joilta saa lampaanvillalankaa. Niitä löytää googlaamalla.


Denna kurs dras endast på finska men vid behov kan tolkning till svenska ordnas.Lärare: Aalto Tuovi

Antal platser: Maximalt antal platser 20, Lediga platser.

Undervisningsställe: Kalarannan Vanha Savustamo - Fiskstrandens Gamla Rökeri, Kalarannankuja 3, 64260 Kaskinen

Dag och klocktid: lör.: 09.00 - 17.00 sön.: 09.00 - 15.00

Hösttermin: 10.10.2020 - 11.10.2020

kursavgift: 30,00 €

Anmälningstiden börjar: 28.9.2020 10.00

Anmälningstiden slutar: 7.10.2020 12.00

Visa kalender

Export kalender

Visa övriga kurser inom samma ämne