null

Pirkan opisto

Kielet Haku
På svenska In English

130108PS Luento (myös verkossa): Pirkkalan arkeologiset kaivaukset: kesän 2021 löydöt ja tutkimuksen tilanne

Luennolla esitellään kesällä 2021 Pirkkalassa tehtyjä arkeologisia kaivauksia, löytöjä sekä vuoden 2022 aikana tehdyn tutkimuksen tilannetta. 

Pirkkalan Tursiannotko on laaja muinaisjäännösalue, joka on tunnetuin hyvin säilyneestä myöhäisrautakautisesta ja varhaiskeskiaikaisesta asuinpaikastaan. Se sijaitsee Pyhäjärven rannan tuntumassa Pirkkalankylässä. Kohdetta ovat tutkineet useat eri tutkijat vuodesta 1948 alkaen, ja 2012–2019 välisenä aikana kohteessa on järjestetty useita kaivauksia Pirkanmaan maakuntamuseon sekä Helsingin yliopiston toimesta. Aikaisemmissa arkeologi Sami Ranisen johtamissa kaivauksissa on löydetty usean eri hirsirakennuksen jäänteitä, sekä merkkejä karjankasvatuksesta, viljelystä, metsästyksestä ja kalastuksesta. Näiden tutkimusten perusteella asuinpaikka on asutettu viimeistään viikinkiajalla 900-luvulla, mistä asutus on jatkunut keskiajalle ja eteenpäin.

Kesällä 2021 Muuritutkimus Oy suoritti kohteessa arkeologiset pelastuskaivaukset tienrakennussuunnitelmien vuoksi. Tutkimuksissa löydettiin useita mahdollisia rakennusten jäänteitä, sekä runsaasti löytöaineistoa, kuten saviastian paloja, eläinten luita, lasihelmiä, koristeellisia luulusikoita, erilaisia metalliesineitä ja aseita. Luennolla kuullaan eri analyysien tuloksista, jotka kertovat mm. mitä eläimiä ja kasveja asuinpaikalla on hyödynnetty, sekä mitä uusimmat kaivauksissa löydetyt ilmiöt kertovat rautakautisen ihmisen elämästä asuinpaikalla.

Luennon järjestävät yhteistyössä Pirkan opisto ja Pirkkalan kulttuuripalvelut.

Luentoa voi seurata sekä paikan päällä että verkon välityksellä: Pääset luennolle mukaan etänä Zoomin kautta tästä linkistä:
https://us06web.zoom.us/j/83037072175?pwd=L2NkaHFqOHBYSGdIRS9CWlZnTzBmQT09

Lisäksi luento on katsottavissa YouTuben kautta osoitteessa: Pirkan opisto - YouTube

**************************
Tietoa Pirkan opiston luentotilaisuuksista:

Yleisöluennot, seminaarit ja teemaillat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia tilaisuuksia. Suosittelemme ennakkoilmoittautumista, jolloin saat tiedon mahdollisista ohjelmamuutoksista.
Katso lisätiedot luentojen seuraamisesta verkossa Verkkoluennot - Pirkan Opisto
Katso kaikki kauden luennot: Luennot ja seminaarit - Pirkan OpistoOpettaja: Arkeologi Sanni Salomaa

Paikkatilanne: Osallistujamaksimi 50, kurssilla on tilaa.

Opetuspaikka: Pirkkalan yhteislukio Silmu, aula + ruokasali, Urheilutie 11, 33960 Pirkkala

Opetuskieli: Suomi

Päivä ja kello: Ke: 17.30 - 19.00

Syyslukukausi: 26.10.2022 - 26.10.2022

Ilmoittautuminen alkaa: 10.8.2022 9.00

Näytä kurssin kalenteri

Lisää kurssi omaan kalenteriisi

Näytä saman aineen muut kurssit

1
Ilmoittaudu