Kohderyhmä: Työssään kulttuurisesti moninaisia lapsia ja perheitä kohtaavat varhaiskasvattajat
HUOM! Mikäli haluat saada (osallistujille maksuttomat) koulutusmateriaalit ennen koulutusta, ilmoittaudu viimeistään to 25.8.2022!
Koulutuslinkki lähetetään koulutukseen ilmoittautuneille ennen koulutusta ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.
Sisältö: Lapsen mieli, kieli ja kulttuuri -koulutus tarjoaa työkaluja kulttuurisesti moninaisia lapsia ja perheitä työssään kohtaaville varhaiskasvatuksen ammattilaisille.
Vaikuttaako maahanmuutto lapsen mielenterveyteen? Mitä mielenterveystaidot ovat ja miten niitä vahvistetaan kieli- ja kulttuuritietoisesti? Näihin kysymyksiin pureudutaan sekä ajankohtaisen tiedon että käytännön vinkkien kautta. Varhaiskasvatuksen arjessa on lukuisia mahdollisuuksia kohdata lapsi ja perhe mielenterveyttä vahvistaen.
Koulutus on suunnattu kulttuurisesti moninaisia lapsia ja perheitä työssään kohtaaville varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Koulutus tarjoaa tietoa ja innostavaa, helposti käyttöön otettavaa materiaalia kieli- ja kulttuuritietoiseen mielenterveyden vahvistamiseen. Varhaiskasvattajat saavat keinoja opettaa kaveri- ja tunnetaitoja sekä muita mielenterveystaitoja mm. leikin, metsäretkien, tarinoiden, musiikin ja muun taidetyöskentelyn avulla.
Koulutusaineisto ”Lapsen mieli, kieli ja kulttuuri – Opas mielenterveyden edistämiseen varhaiskasvatuksessa” sisältää teoriaa ja lukuisia inspiroivia toimintamalleja, leikkejä ja harjoituksia, kuten monikielisen Kuule ja näe minut -esitteen kotiväelle ja jatko-osan Eläinlasten elämää -pöytäteatteriaineistoon
Koulutuksen suoritettuasi osaat
vahvistaa lapsen mielenterveyttä kieli- ja kulttuuritietoisesti
huomioida maahanmuuton kriisiprosessin ja mahdollisen traumataustan vaikutuksen lapseen
kohdata maahanmuuton kokeneita perheitä mielenterveyttä edistävällä tavalla.
Mielenterveyden edistäminen varhaiskasvatuksessa.
Mitä mielenterveys on ja miten sitä vahvistetaan?
Maahanmuutto elämänmuutoksena ja maahanmuuton kriisiprosessi
Traumataustan vaikutus lapseen
Emotionaalinen turvallisuus ja lapsen suojeleminen stressiltä
Perheiden kohtaaminen kulttuurisensitiivisestä
Työpajatyöskentelyä
Tunnerobotti tunnetaitojen harjoitteluun
Taide ja mielen hyvinvointi
Eläinlasten elämää -pöytäteatterin jatko-osa kaveritaitojen harjoitteluun
Eläinten talo – toiminnallinen keskustelumenetelmä
Kouluttajat: Riikka Nurmi, asiantuntija, MIELI ry ja Tiina Haaraoja, varhaiskasvatuksen kiertävä S2-opettaja
Koulutuksen hinta: Osaava Satakunta -verkostossa mukana olevien kuntien sivistystoimialan henkilöstölle koulutus on maksuton. Koulutukseen on rajallinen paikkamäärä, joten etusijalla koulutukseen ovat Osaava Satakuntaan kuuluvat.
*Osaava Satakuntaan kuuluvat seuraavat kunnat: Eura, Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen, Säkylä ja Ulvila