null

Revontuli-Opisto

Kielet Haku
På svenska In English

1103100V ”Olen karhu, olen kevään lempeä tuuli, olen Pan” – Luonto Reidar Särestöniemen tutkimuksen kohteena

Taiteilija Reidar Särestöniemi
Tämä kurssi on päättynyt

Luento taiteilija, professori Reidar Särestöniemestä (1925–1981).

”Olen karhu, olen kevään lempeä tuuli, olen Pan” – Luonto Reidar Särestöniemen tutkimuksen kohteena -luennossa syvennytään taiteilijan luontosuhteeseen. Luonto oli Särestöniemelle paitsi inspiraation lähde myös henkinen voimavara ja elinehto. Luonto ei ollut jotakin ihmisestä erillään tai ulkopuolella olevaa vaan erottamaton osa häntä itseään. Pohjoinen maisema, eläimet, ihmiset ja tarinat muodostivat pohjan, jonka varaan taiteilija rakensi kuvansa maailmasta. Särestöniemi tutki maalauksissaan luontoa, mutta samalla tutkimuksen kohteena oli hän itse.   

Taiteilijana Reidar samaisti itsensä jänkään, hän näki siitä unia ja maalasi sen, hän oli ”punapartainen jänkä”. Eläinhahmojensa  kautta hän kertoi identiteetistään ja tunteistaan. Särestöniemi toi  maalauksissaan esille myös huolensa luonnon puolesta. Hän tuomitsi luonnon hyväksikäytön ja hävittämisen ja pelkäsi, että teollistuminen ja  tavarantuotanto olivat tuhoamassa maapallon. Hän totesi: ”Tuommoinen  mentaliteetti, että minun jälkeeni maailmanloppu, on rikollista. Se on rikos luontoa vastaan ja ympärille asuville monen miespolven ikävä.” 

Luennoitsija on Särestöniemi-museon johtaja, historiantutkija, FM Anne Koskamo.  

Luennoille osallistutaan oman tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen kautta nettiyhteydellä. Osallistuminen ei edellytä erityistä tietotekniikan osaamista, peruskäyttötaidot riittävät mainiosti. Tarkemmat  osallistumisohjeet lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse ennen luentojen alkua. Lisätietoja p. 0400 592 881, anu.uimaniemi@revontuliopisto.fi.

Kuva: Heikki RissanenOpettaja: Särestöniemi-museon johtaja, historiantutkija, FM Anne Koskamo

Paikkatilanne: Osallistujamaksimi 200, Ilmoittautuneita 113, Vapaita paikkoja 87

Opetuspaikka: Verkkoympäristö

Päivä ja kello: Ti: 17.00 - 18.30

Syyslukukausi: 12.10.2021 - 12.10.2021 (2 oppituntia)

Ilmoittautuminen alkaa: 10.8.2021 9.00

Ilmoittaudu viimeistään: 10.10.2021 0.00

Näytä kurssin kalenteri

Lisää kurssi omaan kalenteriisi

Näytä saman aineen muut kurssit